ZVÝŠTE svoju ÚSPEŠNOSŤ telefonovania
o 100% a dohodnite si 2x VIAC STRETNUTÍ

Stiahnite si e-Book ZDARMA a začnite už dnes využívať 3 jednoduché kroky, vďaka ktorým zvýšite počet stretnutí
a klienti sa s vami budú radi stretávať

Ako byť žena, mama a podnikateľka naraz? 17 odporúčaní od úspešných podnikateliek

woman-690118_640

Nedávno ma inšpirovala známa slovenská pesnička:

“Má 17 a pocit ženy, a v očiach otázku, čo láska zmení….”

17 nemám už dávno (pocit ženy ostal), no v očiach sa mi ukrýva iná otázka: Čo dnes zmením ja?

Ako dosiahnem svoje sny?

Ženy chcú tiež dosiahnuť úspech. No majú na to “gule“? 

Napíšte mi do komentárov, ak to vnímate inak.

Ja som však vyrastala v prostredí, kde je žena predurčená na svoju sociálnu rolu byť matkou. To znamená vyštudovať, zamestnať sa, nájsť si muža, ktorý sa o mňa postará, založiť rodinu a starať sa o ňu.

Som zlá, ak chcem od života niečo viac??

Osobne obdivujem všetky ženy podnikateľky. Preto som minule napísala článok, či sú ženy lepšie podnikateľky ako muži.

Raz sme hore, raz sme dole

Prirodzene, nie vždy sa nám darí presne tak, ako by sme chceli. Cesta životom je prevažne kľukatá, hrboľatá a nepredvídateľná. Ak by to bola diaľnica, nebola by to taká sranda 🙂

Čo však chcem povedať je toto: ženy neprestávajte ísť za svojím snom v čase krízy, či neúspechu. 

Oprah-Winfrey-2013-1024x827Moja zahraničná obľúbenkyňa je Oprah Winfrey. Pre mnohých je to úspešná redaktorka, podnikateľka. Pre mňa je predovšetkým žena, ktorá sa nebála ísť za svojím snom, napriek prekážkam sa držala svojich hodnôt, a nakoniec dosiahla svoj sen.

Oprah nie je jediná, ktorej sa podaril zaujímavý kúsok – splniť si svoj sen a pekne na tom zarobiť.

Takýchto žien je medzi nami oveľa viac, preto som sa dnes rozhodla priniesť vám ich postrehy, tipy a rady.

Dúfam, že vás nakopnú aspoň tak, ako mňa 🙂

7 tipov od zahraničných žien, ktoré vás inšpirujú

  1. Bez ohľadu na váš začiatok (pôvod), robte všetko preto, aby ste došli do úspešného konca. To ma naučila Oprah.
  2. Všetko začína myšlienkou. Aj podnikanie a predajné techniky. Využite ženskú jemnosť a tvorivosť vo váš prospech. Vymyslite woman-692799_640niečo, na čo by muži určite neprišli 🙂
  3. Nebojte sa pádu. Poznám to od mojej maminy. Keď som sa na vysokej škole v prvom ročníku jeden deň neozvala, hneď mala 10 katastrofických scenárov, čo zlé sa mohlo stať. Mohla aspoň raz myslieť na to, čo dobré sa mohlo stať?
  4. Musíte si veriť a mať nádej. Neviem, čím to je,  ale viac si verím pekne oblečená a namaľovaná. Ak aj vám tento trik pomáha, kľudne ho praktizujte aj každý deň. Váš priateľ/manžel sa poteší 🙂
  5. Buďte nezávislá. Kto povedal, že žena musí byť bezvýhradne iba manželkou a matkou, musí prijímať názory (a peniaze) muža a nesmie ísť za svojím snom?
  6. Pracujte pre niečo viac. Už dávno ma omrzelo pracovať iba pre peniaze. Veď kto chce byť každý deň v práci, ktorá ho nebaví? Asi nikto. A kto má odvahu na to, aby v tej práci dal výpoveď a pracoval pre niečo viac? Podnikateľ.
  7. Je to o tvrdej práci. Nehovorím, že to bude prechádzka ružovou záhradou. Estee Lauder (majiteľka kozmetickej značky) hovorí: “Nedostala som sa až sem kvôli tomu, že som si to želala, alebo dúfala v to. Dostala som sa sem vďaka tvrdej práci.”

Od mamičky pre mamičky

10983419_10153121151173447_8786030809857504416_nDá sa byť matkou a zároveň podnikateľkou?

Samozrejme!

Živým slovenským príkladom toho je Katarína Molnárová (bývalá Šavelová), ktorá je zakladateľkou a riaditeľkou známej marketingovej agentúry Online Toro (predtým RU Online).

Neváhala som a oslovila som ju, aby napísala jej rady zo života.

Tu sú:

  1. Slovo kabelka vymažte o svojho slovníka. V deň, keď porodíte, vašu kabelku vymeníte za závesnú tašku na kočík plnú plienok, utierok, krémov na zadok a náhradného oblečenia. Zadovážte si preto radšej jednu mega univerzálnu tašku na notebook, ktorú je možné taktiež zavesiť na kočík (špeciálne ak do nej potrebujete vložiť ešte aj odsávačku na mlieko) 😀
  2. Hovorí sa, že vám deti budú skákať po hlave, no nikto vám nepovie, že to je myslené doslovne. Preto mám po ruke vždy dobrý krycí krém, alebo make-up. Navyše má univerzálne použitie a dobre zamaskuje aj kruhy pod očami po ďalšej prebdenej noci.
  3. Detské vlhčené obrúsky sú najlepším čistiacim baby-164897_640prostriedkom na svete. Dokonale odstránia škvrny z oblečenia takmer z akýchkoľvek nehôd (vrátane škvŕn z boloňských špagiet z vášho snehovo-bieleho topu, ktorým ste chceli oslniť na pracovnom stretnutí).
  4. Time management – máte pocit, že nestíhate? Keď máte deti odrazu zistíte, že všetko, čo ste do teraz robili, stíhate robiť za polovicu času a popri tom dokážete vybaviť pracovné telefonáty a ľavou nohou hojdať spinkajúceho pár mesačného drobca v hojdacom kresielku.
  5. Využívajte moderné technológie naplno – to do listy prepojené s vašim notebookom, mobilným telefónom, či tabletom, zapisovanie do elektronického kalendáru (taktiež prepojeným s mobilom, či tabletom) ešte aj čas, kedy pôjdete s manželom a deťmi na večeru.
    Všetko budete mať nalinajkované a zaznamenané.Čo nebude zaznamenané, bude zabudnuté.Čím skôr to akceptujete, tým menej dlhodobo zabudnutých kabátov v čistiarni , či zabudnutých igelitových vrecúšok, no zabudli ste ich kúpiť, pretože neboli zapísané v elektornickom nákupnom zozname.

Ešte vám nestačilo? 5 rád priamo odo mňa:

  1. Stretávajte sa s úspešnými. To je naozaj základ. Myslím, že to bol Martin Mažár, ktorý mi raz povedal: WP_20150913_00_21_21_Pro„Nemusíš sa učiť veľa, stačí sa učiť od toho, kto je tam, kde chceš byť ty.“ Logické, však?
  2. Po práci robte niečo kreatívne. Aby ste vedeli, ja neodsudzujem handmade. Pre mňa je to niečo ako polomágia, lebo sama mám obe ruky ľavé na náramky a náušnice… Ak ste aj vy, kľudne si vyberte tanec, háčkovanie, vyšívanie, písanie blogu, či hocičo, čo vás bude baviť a napĺňať a nebude mať spoločné s prácou. Pomôže vám to relaxovať, odreagovať sa a načerpáte nové sily.
  3. Venujte sa svojim blízkym. Ja osobne som si dala pravidlo: Po 9 večer sa venujem výlučne manželovi, rodine a svojim kamarátom. Práca počká do zajtra.
  4. Aj za malý úspech sa odmeňte. Ale nemyslím litrom zmrzliny o 11 večer! (aj keď raz som to urobila aj ja) Pre mňa platí : za malý úspech malá odmena (sladkosť alebo poobede voľno), za veľký úspech veľká odmena (nové topánky, alebo kabelka)
  5. Dávajte si pozor, kedy začínate a kedy končíte. Ako ženy máme svoje dni, pred svojimi dňami, po svojich dňoch, zlú náladu, migrénu… Všetko to dobre poznám. Jednoducho sa mi nechce každý deň začínať o 8 a končiť o 5 poobede. Pohyblivý pracovný čas je však dvojsečná zbraň. Môžete začať kedy chcete, ale aj skončiť. Takže vy ste panie svojho času- nakladajte s ním rozumne, ale nenechávajte si prácu po ôsmej večer.

Bonus pre ženy podnikateľky

Pre všetky, ktoré pracujú z domu – homeworking – ako ja:

Nepracujte v posteli! Možno sa smejete, ale ja to myslím smrteľne vážne 😛 Je to najhorší pocit, ťahať prácu do postele. veď tam by ste mali oddychovať.  Ja som spravila 2 krát túto chybu a 2 krát som sa zobudila o niekoľko hodín neskôr s notebookom na mne a nedokončenou prácou…. Je to fakt zlý pocit

fb-follow

Lenka Čelková
Som študentka marketingu s vášňou pre sociálne siete a copywriterstvo :) Nikdy ma neomrzí dobre vychladené pivo a pizza, samozrejme môj manžel k tomu. Poznávacie znamenie: veľký úsmev. Viac o mne nájdete na mojom Facebook profile alebo na mojomLinkedIn profile
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.