ZVÝŠTE svoju ÚSPEŠNOSŤ telefonovania
o 100% a dohodnite si 2x VIAC STRETNUTÍ

Stiahnite si e-Book ZDARMA a začnite už dnes využívať 3 jednoduché kroky, vďaka ktorým zvýšite počet stretnutí
a klienti sa s vami budú radi stretávať

18 prekvapivých činností, ktoré finančne vyspelí ľudia NIKDY nerobia

úspechPočas tej kultovej scénky z filmu Sabrina z roku 1995 padali sánky.

Zistilo sa že Sabrinin otec je viac než tichý šofér s pasiou pre dobré knihy.

Šokujúce, je z neho milionár!

Ako z takého skromného platu mohol nahonobiť také bohatstvo? Odpoveď je jednoduchá. Napodobňoval investičné zvyklosti jeho prosperujúceho zamestnávateľa.

Aj vy si môžete brať príklad od finančne vyspelých ľudí. V článku vám ukážem 18 chýb, ktoré úspešní ľudia nerobia. Čomu by ste sa mali aj vy vyhnúť, ak nechcete zbytočne prichádzať o svoje peniaze.

Staňte sa finančne úspešnými. Vyhýbajte sa nasledovným chybám, ktoré nerobia finančne úspešní ľudia:

1. Nemíňajú viacej ako zarobia

úspechNedávna Yahoo finančná štúdia zistila, že menej než polovica Američanov míňa viac než zarobí.

Tento problém je umocnený vysokým úrokom na kreditných kartách.

Ak je pre vás problém zmestiť sa do určitého rozpočtu, tak vyskúšajte platiť v hotovosti.

Takýto spôsob platenia rýchlo vyrieši problém. Keď miniete hotovosť, tak musíte ukončiť utrácanie.

2. Nečakajú na mesačný bankový výpis, aby zistili, aký je stav ich účtu

Výpisy z kreditných kariet by mali byť formality, nie prekvapenia! Používajte rozpočtové aplikácie, ktoré si môžete stiahnuť do mobilu. Aplikácia vám pomôže sledovať vaše príjmy a výdavky.

Ak nemáte takúto možnosť, založte si zošit. Do zošita si každý deň píšte všetky vaše príjmy a výdavky za celý mesiac. Na konci mesiaca vyhodnoťte vaše hospodárenie.

3. Neplatia za predplatné, ktoré nevyužívajú

Predplatné v posilňovniach, predplatné magazínov a sezónne lístky na zápasy vašich obľúbených tímov sú super – ak ich v skutočnosti využijete. Strávte trochu času prezretím svojho výpisu z kreditnej karty.

Zrušte pár predplatných, na ktoré ste zabudli. Je dosť pravdepodobné, že na také narazíte.

4. Neprehliadajú malé výdavky

úspechMalé výdavky sa hromadia.

Hľadajte príležitosti ako ich zredukovať.

Vypnite klimatizáciu, ak idete preč z domu. V izbách, do ktorých nechodíte, vypnite svetlá. Používajte plniteľné fľaše, namiesto toho aby ste každý týždeň kupovali nové balenie balenej vody.

5. Oni hneď nemíňajú svoje “nečakané peniaze”

Daňové vratky a narodeninové peniaze nemusia byť minuté ešte v deň ako ich dostanete. 🙂 Vložte niektoré do úspor alebo ich použite na zaplatenie dlhov.

6. Nenakupujú preto, aby sa cítili lepšie

Shark Tank’s Kevin O’Leary tvrdí, že terapiám v nákupných centrách je potrebné sa vyhýbať. Vravíte, že sa to nedá. Ale no ták. Veď sme druh, ktorý vynašiel cukríky bez cukru. Určite sa môžeme vyhnúť šoku z odopretia si nákupného ošiaľu.

Ponúkam nápad: Ak vás do obchodu láka zlomené srdce, frustrácia alebo depresia, tak myslite na vec, ktorú naozaj potrebujete. Možno je to pár nových topánok alebo narodeninový darček pre priateľa.

Stanovte si pre seba rozpočet. Zoberte si so sebou len toľko peňazí, koľko bude stáť tá konkrétna vec. Potom si užite trošku nakupovania.

7. Nenakupujú darčeky na poslednú chvíľu

Stalo sa to aj tým najlepším z nás. Na narodeniny alebo na výročie si spomenieme len pár hodín pred udalosťou.

Potom sa stane, že sme pri najbližšom obchode a na poslednú chvíľu hľadáme darček. V panike kúpime niečo drahé, aby sme zakryli skutočnosť, že bol darček kúpený na poslednú chvíľu.

Darčeky sa dávajú na vyjadrenie lásky a náklonnosti. Trochu skoršie nakupovanie vám pomôže nájsť trefnejší, lacnejší darček, ktorý ukazuje ako veľmi vám na danom človeku záleží.

8. Nejedia každé jedlo mimo domu

Nedávny experiment vykonaný časopisom Boston Globe zistil, že doma navarené jedlo je o polovicu lacnejšie ako porovnateľné jedlo z reštaurácie.

9. Neplytvajú zvyškami

Jedným z najľahších spôsobov ako ušetriť pri jedle mimo domu, je dať si zabaliť nedojedené jedlo. Z jedného jedla, tak môžete mať dve.

10. Zakúpené jedlo nenechajú pokaziť

úspechVyhadzovať jedlo, je vyhadzovanie peňazí.

Ak bojujete so syndrómom zapáchajúcej chladničky, tak skúste častejšie nakupovať v potravinách.

Nakupujte presne to, čo budete potrebovať na nasledujúce 2-3 dni. Nenakupujte na týždeň alebo mesiac dopredu.

11. Peniaze nemíňajú bez rozmýšľania

Už ste niekedy skúmali starý nákup a pomysleli ste si, “čo som si myslel?” Finančne dospelí ľudia sa pýtajú tú správnu otázku: “Naozaj to potrebujem?” Nepreskakujte túto otázku a nabudúce nebudete musieť urobiť garážový výpredaj.

12. Nekupujú si oblečenie, ktoré nebudú pravidelne obliekať

Skriňa plná oblečenia a stále nemáte čo na seba? Ušetrite si miesto v skrini a aj peniaze. Kupujte viacúčelové kusy oblečenia, ktoré nebude stáť v skrini a budete ho nosiť.

13. Nekupujú niečo len preto, že je to zľavnené

Stará epizóda z Lucy Show si na túto tému robila žarty. Lucy hrešila svojho priateľa za to, že si kúpil 22 kilové balenie psích granúl. Jej priateľ sa bránil a hovoril: “Bolo to za polovičnú cenu.” Na čo mu Lucy veselo odpovedala: “Veď ty nemáš psa!”

Ak sa prichytíte pri myšlienke: “tieto topánky sú len za polovicu a ani nie sú také zlé,” tak si zoberte peniaze a kúpte si topánky, ktoré sa vám naozaj páčia. Pravdepodobnejšie z nich budete mať viac úžitku a radosti.

14. Bez opýtania sa na cenu, nič nekupujú

Je to starý trik. Predávať veci bez zmienenia sa o cene. Predstavte si, ono to funguje. Často je nám trápne opýtať sa koľko to stojí. Nechceme, aby si o nás niekto myslel, že sme chudobní. Máme to popletené. Chudobní budete, ak sa neopýtate na cenu.

15. Nevyhýbajú sa výdavkom, ktoré im do budúcnosti ušetria problémy a peniaze

úspechVýmena oleja môže byť otrava, ale je to lacnejšie ako kupovať nové auto.

Čistenie zubov môže byť nepríjemné, no chcete mať zápal koreňového nervu?

Ak chcete skresať svoje výdavky, tak začnite u nepotrebných vecí, nie pri tých základných.

16. Neveria schémam na rýchle zbohatnutie.

Keď ľudia naozaj narazia na tzv. zlatú baňu, tak o nej pravdepodobne nepovedia svetu na seminári obchodných príležitostí. Finančne dospelí ľudia vedia, že bohatstvo príde po čase ruka v ruke s tvrdou prácou a s tými správnymi rozhodnutiami.

17. Nezabúdajú si klásť finančné ciele

Bez jasného cieľa a uskutočniteľného plánu nemajú ľudia tendenciu niekam sa pohnúť. Dobré ciele nám ukazujú cestu medzi tým kde sme a kde chceme byť.

18. Nedovolia, aby ich predošlé chyby odradili od zlepšovania sa

Nazrite do štatistík a rýchlo sa naučíte, že väčšina z nás nevie dobre narábať s peniazmi. S praxou, trpezlivosťou môžete vyrásť do finančnej dospelosti. Len musíte začať.

Existuje staré príslovie: Ak chcete mať vo svojej záhrade veľký dub, tak ten najlepší čas na jeho zasadenie bol pred 20 rokmi. A druhý najlepší čas? Práve teraz.

Zistili ste, že niektoré finančné chyby robíte aj vy? Zmeňte to! Začnite sa im od dnes vyhýbať! Stanete sa aj vy finančne úspešnými napodobňovaním už teraz finančne úspešných ľudí.

Priznajme si to, život je hneď veselší, ak máme v banke zopár EUR navyše. 🙂

Napíšte mi do komentárov vaše tipy, vďaka ktorým ste ušetrili.

fb-follow

Silvio Michal
pôsobím v predaji od roku 2007. V MLM odvetví som v rokoch 2007-2009 vybudoval sieť 213 partnerov v 3 krajinách. Vo svojich článkoch sa sústredím na budovanie dôveryhodnosti a príťažlivej osobnosti obchodníka prostredníctvom poskytovania kvalitných hodnotných informácií. Pomôžem vám mojimi skúsenosťami z terénu a radami z prostredia online marketingu. Som tiež autorom najpopulárnejšieho slovenského blogu o charizme a autorom online kurzov o osobnom rozvoji, do ktorých vstúpilo už vyše 250 klientov.
Komentáre
  1. Silvio píše:

    uvítam vašu spätnú väzbu k môjmu článku. verím, že sa vám páčil 🙂

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.